خدمات کامپیوتری آی تی پرداز کنگان

خدمات امور اینترنتی در شهر کنگان

خدمات کامپیوتری آی تی پرداز کنگان

خدمات امور اینترنتی در شهر کنگان

خدمات کامپیوتری آی تی پرداز کنگان

ترفندهای تایپ در ورد (Word)

سه شنبه, ۱۷ آذر ۱۳۹۴، ۰۸:۳۱ ق.ظ

چند ترفند جالب به ادامه مطلب بروید

تایپ و نوشتن حرکت های فتحه و ضمه و کسره و علامت های تنوین و غیره

 حرکات

کارکتر

فتحه                 َ-

Shift+A

کسره                

Shift+D

ضمه                 ُ-

Shift+S

سکون                -ْ

Shift+G

تنوین فتحه          -ً-

Shift+Q

تنوین کسره         -ٍ-

Shift+E

تنوین ضمه         -ٌ-

Shift+W

الف بالایش همزه    أ

Shift+N

الف زیرش همزه     إ

Shift+B

تای تأنیث             ة

Shift+I       Shift+Z 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

کلید Ctrl را نگه داشته و کلید منفی را بزنید "می شود" = می­شود

 

در نرم افزار word هر کلمه با space مشخص میشود. مثلا کلمه "میشود" یک کلمه است. و وقتی بین "می" و "شود" فاصله space بزنیم، آنگاه "می شود" دو کلمه جدا هستند. برای اینکه آنها را به یک کلمه تبدیل کنیم و در عین حال از هم جدا نوشته شوند، باید بین شان فاصله مجازی ایجاد کنیم. با کلیدهای ترکیبی ""Ctrl و "–" اینکار را میتوان انجام داد.

کلید Ctrl را نگه داشته و کلید منفی را بزنید        می شود = می­شود

 

کشیدن حروف در تایپ

 یکی از رایج ترین کارهایی که تایپیست های حرفه ای انجام میدهند کشیدن حروف و کلمات برای زیباسازی متن تایپ شده است. شما نیز میتوانید با استفاده از این ترفند متون خود را در داخل ویندوز بکشید. همانند این متن:

سعـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــدی

برای این کـار :
کافی است در هر مکانی از ویندوز ، زبان ویندوز را روی فارسی تنظیم کنید.
سپس حرف مورد نظر خود را تایپ کرده و کلیدهای ترکیبی Shift+J را همزمان بفشارید.


پاورقی در Word
مکان نما را به کنار کلمه‌ای ببرید که می‌خواهید در مورد آن توضیح دهید. از منوی Insert گزینهReference و سپس Footnote را انتخاب کنید.
در قسمت Location می‌توانید مکان قرار گرفتن توضیحات را مشخص کنید و در بخش Format هم می‌توانید نوع شماره‌گذاری را مشخص نمایید.
همچنین می‌توانید در مقابل Numbering تعیین کنید که شماره‌گذاری‌ها در تمام صفحات ادامه داشته باشند، (Continuos) و یا اینکه در هر صفحه ار اول شروع شوند، (Start Each Page).

و چند ترفند جدید:

اگر فرمت قسمتی از متن را تغییر داده‌اید، مثلاَ رنگ یا نوع فونت آن را عوض کرده‌اید و حالا می‌خواهید به همان وضعیت پیش فرض Word برگردانید، می‌توانید آن بخش از متن را انتخاب و کلیدهایCtrl+spac را فشار دهید.

روش تایپ شعر


۱. یک جدول با سه ستون طراحی کنید.
۲. مصراع اول شعر خودتون رو در ستون اول جدول تایپ کنید و هنگامی که به اتمام رسید، کلید Shift +Enter را بزنید تا سطر مصراع شما به اندازه طول جدول کشیده بشه.
۳. ستون دوم جدول رو به عنوان فاصله بین دو مصراع، خالی بگذارید.
۴. همانند مرحله ۲، مصراع دوم شعر خودتون رو در ستون سوم جدول تایپ کنید.

تا اینجا، مرحله تایپ شعر تمام شد و حالا برای اینکه صفحه‏ آرایی اون زیباتر بشه کارهای زیر رو بر روی جدول انجام بدید:
ـ با استفاده از منوی Table > select > table کل جدول را به حالت انتخاب در بیارید.
ـ از منوی Format > paragraph فاصله سطرهای جدول رو که احتمالاً به خاطر زدن کلید Shift+Enter زیاد شده باشند، به دلخواه خودتون تنظیم کنید و نیز از همین منو، تنظیمات Alignment جدول انتخاب شده رو بر روی Justify low قرار بدهید.
نکته: شما می‏تونید با دابل کلیک بر روی خط‏های عمودمی جداکننده ستون‏های جدول، عرض ستون جدول خودتون رو به اندازه عریض‏ترین محتویات سلول اون ستون تنظیم کنید. یعنی اگر سلولی در جدول شما وجود داره که محتویات اون دو سطری شده، شما کافیه روی خط عمودی اون سلول دابل کلیک کنید تا به صورت اتوماتیک عرض سلول شما متناسب با اون تنظیم بشه و محتویات سلول شما در یک سطر قرار بگیره. (اگه جهت جدول شما راست به چپ باشه، باید روی خط عمودی سمت چپ سلول دابل کلیک کنید).

 

نمایش خط پاورقی از راست به چپ

از سؤالات بعضی از کاربران مشخص شد که برای نشان دادن خط پاورقی در سمت راست برای متن‌هایی که پاورقی فارسی دارد مشکل دارند.
راه حل آن بسیار ساده است.
خط پاورقی هم مانند پاراگراف یک چینش چپ به راست یا راست به چپ دارد که قابل تغییر است. برای تغییر جهت نمایش خط پاورقی در ورد ۲۰۰۳ مراحل زیر را انجام دهید:

۱. برای فعال شدن امکان تغییرات در تنظیمات حداقل باید یک پاورقی در متن خود داشته باشید. اگر در متن خود پاورقی ندارید از طریق کلید میانبر Ctrl+Alt+f یک پاورقی درج کنید. به یاد داشته باشید که اگر می‌خواهید علامت پاورقی در متن شما فارسی درج شود، قبل از درج پاورقی، صفحه کلید شما فارسی باشد(Fa) و اگر می‌خواهید علامت پاورقی به انگلیسی درج شود، صفحه کلید بر روی انگلیسی تنظیم شده باشد (En).
۲. به اینجا برید: View>Normal
۳. View>footnotes را انتخاب کنید. در قسمت پایین صفحه، لیست همه پاورقی‌ها به شما نمایش داده می‌شود.
۴. در قسمت پایین و درست زیر خط جدا کننده، از منوی بازشونده، گزینه Footnote Separator (= جدا کننده پاورقی‌) را انتخاب کنید. در اینجا یک خط در صفحه پایین نمایش داده می‌شود که همان خط جداکننده پاورقی است. شما می‌توانید این خط را پاک کنید یا به‌جای آن هر کارکتر دیگری که مایل هستید قرار دهید. مثلاً می‌توانید از علامت ستاره برای جداکردن پاورقی‌ها استفاده کنید. حتی می‌توانید با استفاده از کلید Ctrl+] و یا Ctrl+[ اندازه اونها رو تغییر بدهید.
۵. برای راست‌چین شدن خط پاورقی، کلید Ctrl+R را روی خط پاورقی بزنید. خط به سمت راست صفحه منتقل می‌شود.
شما حتی می‌توانید طول این خط را کم یا زیاد کنید.
هر زمان که فکر کردید اشتباهی رخ داده و می‌خواهید به تنظیمات ابتدایی برگردید، از کلید Reset استفاده کنید.

در ورد ۲۰۰۷ برای نمایش تنظیمات پاورقی مراحل زیر را دنبال کنید:

۱.View>views>Draft

۲.References>Footnotes>Show Notes

بقیه موارد هم که مانند ورد ۲۰۰۳ هست.

یه مطلب دیگر هم اینکه در منوی بازشونده شما یک گزینه دیگر هم مشاهده می‌کنید و آن هم Footnote Continuation Separator هست. این گزینه برای تنظیم خط جداکننده پاورقی‌هایی است که طولانی می‌شوند و به صفحات دیگر می‌روند و معمولاً برای نشان دادن اینکه این پاورقی از صفحه قبل منتقل شده، خط آن را به صورت کامل نمایش می‌دهند. همچنین شما می‌توانید در سطر بعد از خط ممتد، یک علامت فلش که نشان‌دهنده انتقال متن از صفحه قبل است، از منوی Insert>symbol درج کنید.

درج فهرست مطالب (Table of Content)

یکی از امکانات نرم‏افزار مایکروسافت ورد، درج خودکار فهرست مندرجات یا فهرست مطالب می‏باشد.
برای اینکه بتوانید فهرست مطالب موجود در متن خود را استخراج کنید، لازم است که متن خود را حتماً با شیوه یا استایل عنوان‏بندی کرده باشید.
همون طوری که در بحث شیوه یا style توضیح دادم، با استفاده از استایل شما می‏توانید به راحتی فهرست مطالب موجود در یک متن را استخراج کنید.
برای درج فهرست به این شکل عمل کنید:

ـ از منوی Insert گزینه Reference و سپس عبارت Index and Tables را انتخاب کنید.
ـ از پنجره باز شده، برگه Table of Content (TOC) انتخاب کنید.
ـ دکمه Options را کلیک بزنید.
ـ در پنجره‏ای که باز خواهد شد، تمام شیوه‏ها یا استایل‏هایی را که در متن از آن استفاده کرده‏اید، به نمایش گذاشته می‏شود.
ـ با استفاده از اعداد، ترتیب اولویت هر شیوه را مشخص کنید. برای مثال به شیوه Heading1 اولویت ۱ و به شیوه Heading 2 اولویت ۲ را نسبت بدهید.

معمولاً در فهرست‏بندی، اولویت‏های عناوین با تورفتگی مشخص می‏شود. به این ترتیب که اولویت‏های فرعی‏تر عناوین تورفتگی بیشتری نسبت به اولیت‏های اصلی دارند و عناوین یکسان از لحاظ اولویت، تورفتگی‏های یکسانی هم دارند.
ـ کلید OK را کلیک کنید و مجدداً Ok  را جهت تأیید و استخراج فهرست کلیک کنید.

در صورتی که بعد از استخراج فهرست، محل مطالب شما تغییر کند، به راحتی می‏توانید فهرست خود را به روز کنید. برای این کار، بر روی فهرست راست کلیک کنید و گزینه Update Field را انتخاب کنید. اگر مایل هستید تنها شماره صفحات فهرست شما به‏روزرسانی شود، گزینه اول یعنی update page numbers only را انتخاب کنید و اگر می‏خواهید فهرست شما از ابتدا استخراج شود، گزینه دوم یا update entire table را انتخاب کنید.

شما می‏توانید نحوه درج فهرست از لحاظ نوع فونت، اندازه آن و سایر مطالب را از طریق استایل کنترل کنید. برای این کار باید تغییراتی را که لازم می‏بینید، بر روی شیوه‏های TOC1 تا TOC9 اعمال کنید.

فهرست‌های متنوع متن و روش درج و استخراج آنها

یکی امکانات مایکروسافت ورد، درج فهرست اعلام است.
اعلام، جمع عَلَم هست و در اصطلاح، به هر اسمی که برای شما شناخته شده باشد گفته می‏‌شود.
برای مثال در یک کتاب، اسامی شهرها، اسامی اماکن، اسامی کتاب‏ها، نام زبان‏ها و… همه، اسامی علم هستند.
با استفاده از امکان استخراج فهرست اعلام شما می‌‏توانید یک یا چند فهرست درخت‏واره‏‌ای، از کلمات یک کتاب بر اساس حروف الفبا داشته باشید و شماره صفحات آن را  در هر لحظه، توسط ورد، درخواست کنید.
فرض کنید کتابی در مورد ادبیات دارید و می‏‌خواهید اسامی نویسندگان، شعرا و.. در کتاب را به صورت فهرست داشته باشید. این فهرست می‏‌تواند به صورت درخت‏واره باشد. منظور از درخت‏واره این است که شما می‏‌توانید زیرمجموعه‏‌های متعددی برای یک موضوع تعریف کنید. به مثال زیر توجه کنید:
شعرا
— قدما
—— قرن هشتم
——— حافظ: ۲۱، ۵۰، ۷۵
— معاصران
—— سهراب سپهری: ۴۴، ۷۰، ۹۰
—— نیما یوشیج: ۴۰، ۸۰

یا اینکه فرض کنید مشغول تهیه یک کتاب آموزشی هستید و می‏‌خواهید کلمات کلیدی کتاب را به صورت فهرست درج کنید. در این صورت هم می‏‌توانید از این فهرست کمک بگیرید.
حالا به سراغ آموزش درج این نوع فهرست می‏‌رویم. در این آموزش به طور کلی، از عبارت فهرست استفاده می‏‌کنیم. همان‏طوری که عبارت انگلیسی (Index) آن هم فهرست ترجمه شده است.
عملیات فهرست‏گیری از اعلام، شامل دو مرحله است: ۱. علامت‏گذاری ورودی‏های فهرست؛ ۲. استخراج فهرست. در ادامه به توضیح هرکدام از این مراحل می‏‌پردازیم:

۱. علامت‏گذاری ورودی‏های فهرست
ـ برای اینکه نتیجه کار را به طور کامل مشاهده کنید و برای شما ملموس‏تر باشد، با استفاده از دکمه   و یا فشار دادن هم‏زمان کلیدهای Ctrl+Shift+8، حالت نمایش علامت‏های ورد را فعال کنید.
ـ کلمه‏ای را که می‏‌خواهید در فهرست درج شود، انتخاب کنید.
ـ فشردن هم‏زمان کلیدهای Alt+Shift+X باعث می‏‌شود تا پنجره محاوره‏ای مربوط به ورودی کلمات فهرست باز شود:

ـ در قسمت Main entry کلمه مورد نظر را مشاهده خواهید کرد که می‏‌توانید آن را به دلخواه خود تغییر دهید.
ـ قسمت Subentry را هنگامی که می‏‌خواهید متن شما زیرفهرستی از یک موضوع باشد پر کنید. به این ترتیب که عنوان اصلی را در قسمت Main entry و زیر فهرست را در قسمت Subentry وارد کنید.
ـ برای درج کارکتر مربوط به فهرست، دکمه Mark را فشار دهید.
برای مثال، می‏‌خواهیم کلمه «حافظ» را زیر عنوان «قرن هشتم» درج کنید. طبق توضیحات بالا، باید عبارت قرن هشتم را در قسمت Main entry و عبارت حافظ را در قسمت Subentry وارد کنید. پس از کلیک کردن بر روی Mark و در صورتی که حالت نمایش علامت‏های ورد فعال باشد، یک کد غیرچاپی مانند نمونه مشاهده خواهید کرد.

این کد برای ورد، یک علامت به حساب می‏‌آید و هرجا که این علامت قرار داشته باشد، شماره صفحه آن در فهرست استخراج می‏‌شود.
توجه داشته باشید اگر علامت‏های درج شده مربوط به فهرست اعلام در متن خود دارید، هنگام صفحه‏آرایی حتماً حالت نمایش علامت‏های ورد را غیرفعال کنید. چراکه صفحه‏آرایی شما در صورت فعال بودن این علامت‏ها، به خاطر وجود کدهای فهرست، تغییر خواهد کرد.
ـ با وجود اینکه پنجره محاوره‏ای درج ورودی‏های فهرست، بیشتر از دو قسمت برای درج کلمات ورود ندارد، اما شما می‏‌توانید خودتان به صورت دستی این کد را تغییر دهید و تا هفت مرحله، به آن زیرفهرست اضافه کنید. برای این کار، کافی است زیرمجموعه‏‌ها را با علامت دونقطه (:) از یکدیگر جدا کنید.
به طور مثال، من کد فوق را گسترش می‏‌دهم و زیرمجموعه‏های بیشتری برای آن درج می‏‌کنم:

و اما تنظیمات درج ورودی فهرست:
در قسمت Options سه گزینه وجود دارد که به شرح آنها می‏‌پردازیم.
Cross-reference: مقابل این گزینه کلمه See را ملاحظه می‏‌کنید. این گزینه معادل عبارت «نگاه کنید به…» در فارسی است که شما هم می‏‌توانید متن آن را به دلخواه جایگزین کنید. فرض کنید در فهرست یک ورودی با عنوان «حافظ» وجود دارد و یک ورودی دیگر با عنوان «شعرای قرن هشتم» وجود دارد و شما می‏‌خواهید در فهرست، در مقابل این عنوان تنها عبارت «نگاه کنید به حافظ» و… درج شود. با استفاده از این گزینه قادر به انجام این عمل هستید.
Current page: این گزینه به طور پیش‏فرض انتخاب شده است و در صورت انتخاب، نتیجه فهرست، صفحه‏ای که کد علامت ورودی فهرست در آن درج شده باشد را نشان می‏‌دهد.
در صورت انتخاب این گزینه، کلید Mark All فعال می‏‌شود. با استفاده از این کلید شما می‏‌توانید به صورت خودکار تمام عبارت‏هایی که با این ورودی شباهت دارند، کدگذاری کنید.
Page range: این گزینه جهت درج شماره صفحات فهرست به صورت دامنه‏ای از صفحات می‏‌باشد. مثلاً در کتاب، درباره «حافظ» از صفحات ۵۰ تا ۵۷ مطالبی نوشته شده است و شما می‏‌خواهید نتایج فهرست، به صورت ۵۰-۵۷ درج شود. با استفاده از این گزینه شما می‏‌توانید به محدوده‏ای از صفحات اشاره کنید. اما قبل از آن لازم است که یک نشانه(Bookmark) ایجاد کنید تا بتوانید از طریق انتخاب از فهرست نشانه‏ها، به آن ارجاع بدهید.
برای ایجاد یک نشانه، لازم است که محدوده مورد نظر خود را به حالت انتخاب در آورید و از منوی Insert > Bookmark یک عنوان برای آن انتخاب کنید. به این ترتیب، متن شما نشانه‏‌گذاری می‏‌شود و می‏‌توانید در قسمت درج ورودی فهرست، از لیست نشانه‏‌ها آن را انتخاب کنید. با این کار، هنگام استخراج فهرست، در مقابل عبارت ورودی، به‏‌جای درج یک صفحه، دامنه صفحات درج خواهد شد.

۲. استخراج فهرست
وقتی که تمام کلمات مورد نظر خود را کدگذاری کردید، نوبت به استخراج فهرست می‏‌رسد.
به اینجا بروید:
Insert>Reference>Index and Tables
از برگه Index دکمه Ok را انتخاب کنید.
عناوینی که به عنوان ورودی درج کرده‏اید، به صورت فهرست و همراه با شماره صفحات آنها درج خواهد شد.
ترفند: اگر کدگذاری تمام عبارات به صورت تک‏تک برای شما مشکل است، شما می‏‌توانید فهرست تمام عبارت‏های ورودی را در یک فایل جداگانه ذخیره کنید. به این صورت که هر کلمه در یک سطر قرار داشته باشد. با استفاده از گزینه AutoMark می‏‌توانید فایل فهرست ورودی‏‌ها را برای فایل کتاب خود احضار کرده و به صورت خودکار، کلماتی که در فایل فهرست ورودی‏‌ها قرار دارد، در فایل کتاب شما کدگذاری می‏‌شود.
طبق روال معمول، با استفاده از گزینه Modify می‏‌توانید شیوه‏‌های درج فهرست‏‌ها را تغییر بدهید.

 

بعد از بررسی نظرات کاربران، متوجه شدم که ظاهراً بازدیدکنندگان یک مشکل اساسی با این فهرست اعلام دارند و اون این هست که می‌خواهند دو یا چند فهرست جداگانه داشته باشند و در درک این مطلب که چطور می‌تونن از این امکان استفاده کنند، مشکل دارند.

با اینکه این مطلب رو در جواب کاربران و در نظرات نوشتم، ولی ترجیح دادم این قسمت از توضیح رو به متن آموزش بیارم تا کاربران جدید، دچار مشکل نشوند.

نحوه ایجاد و استخراج چند فهرست

با زدن کلید Alt+Shift+X پنجره درج فهرست اعلام را فراخوانی می‌کنید.
در قسمت Index، دوتا جای خالی وجود دارد برای درج ورودی‌های متن.
به صورت معمولی و در صورتی که شما یک فهرست اعلام و یا هر چیز دیگه‌ای داشته باشید، متنی را که می‌خواهید در فهرست بیاید، انتخاب کرده و کلیدهای Alt+Shift+X را می‌زنید.
با این کار، متن انتخاب شده، به صورت خودکار در قسمت Main entry قرار می‌گیرد.
حالا اگر شما چند فهرست داشته باشید، باید متن قرار گرفته در قسمت Main entry را به قسمت Subentry منتقل کنید، و در قسمت Main entry، موضوع اصلی فهرست (مثلاً کلمات کلیدی‌ای مثل آیات، روایات، اعلام، اماکن، اصطلاحات و…) را به صورت دستی وارد کنید.
به این صورت هنگام استخراج، فهرست‌ها با کلمه کلیدی مخصوص به خود از همدیگر جدا می‌شوند.

در صورتی که شما کل متن خود را فهرست زنی کرده باشید و بخواهید جداسازی را سریع‌تر انجام دهید، همانطور که در آموزش توضیح دادم می‌توانید بر روی آیکون مربوط به نمایش علامت‌های ورد کلیک کنید و (مثلاً) به دنبال چنین عبارتی بگردید:
{” XE بسم الله الرحمن الرحیم “} و آن را به این صورت اصلاح نمایید: {” XE آیات: بسم الله الرحمن الرحیم “}.

با این کار عبارت «بسم الله الرحمن الرحیم»، ذیل ورودی اصلی «آیات» دسته بندی می‌شود و اگر برای همه آیات این کار را انجام دهید، در هنگام استخراج، تمام آیات با هم و البته به صورت مرتب شده بر اساس حروف الفبا، نمایش داده می‌شوند.

به این ترتیب شما به صورت دستی و با پرهیز از دوباره کاری، خواهید توانست فهرست‌های خود را جداسازی نمایید.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • ۹۴/۰۹/۱۷
  • ۳۱۱۱ نمایش
  • سیدمحمد حقیقت

Word

آموزش

تایپ

ترفند

ورد

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی